Näyttelypaikalla aamulla:
Ilmoittaudu paikalla olevaksi.
Mikäli näyttelyssä on eläinlääkärintarkastus, vie kissasi tarkastettavaksi. Eläinlääkäri varmistaa, että kissa on terve ja sen rokotukset ovat voimassa.
Kissat, joita ei ilmoiteta paikalla oleviksi, merkitään "abs"-listalle, jonka sihteeristö toimittaa tuomareille ennen arvostelujen alkua.
Kissan häkki ja sen järjestäminen
Kun kissa on ilmoitettu paikallaolevaksi ja mahdollinen eläinlääkärintarkistus on suoritettu, voit siirtyä järjestämään kissan häkkiä. Näyttelypaikasta riippuen häkkipaikat voivat olla:
Numeroituja (löydät numeron esimerkiksi Omakissasta tai näyttelyluettelosta).
Rotukohtaisesti merkittyjä, mutta ilman yksilöllisiä numeroita.
Vapaasti valittavia, jolloin paikan voi valita haluamastaan kohdasta.
Jos omaa häkkiä ei ole ilmoitettu näyttelyilmoittautumisen yhteydessä, järjestäjä tarjoaa metallihäkin. Metallihäkki tarvitsee verhot, alustan sekä häkin katolle tulevan kankaan, jotta kissa tuntee olonsa turvalliseksi.
Vaihtoehtoiset häkit:
Monet näytteilleasettajat käyttävät kangashäkkejä, kuten Sturdeja, jotka ovat kevyitä ja helppoja kuljettaa. Näiden häkkien tulee kuitenkin olla sellaisia, että kissa on osittain näkyvissä.
Mitä häkkiin tarvitaan?
Pieni hiekkalaatikko ja tuttua hiekkaa.
Vesikuppi ja mahdollisesti ruokaa.
Tuttu pesä, fleecepeitto tai muu mukava alusta.
Muutama lelu, riippumatto tai koriste.
Kissan näyttelynumero (järjestäjältä saatavilla).
Häkki ei saa olla lukittu, mutta sen kiinni pysyminen kannattaa varmistaa esimerkiksi hakasella, jotta kissa ei pääse karkaamaan. Kun häkki on sisustettu, kissa voi tutustua siihen.
Valmistautuminen tuomarille menoon
Kun häkki on kunnossa, kannattaa selvittää, missä tuomarin pöydät sijaitsevat ja kuka arvostelee kissasi. Vahvistuskirjeestä tai näyttelyluettelosta löydät tuomarin tiedot ja kissasi numeron.
Tuomaripöydät:
Löydät oikean tuomarin pöydän tuomaripöytien nimilapuista.
Kissat arvostellaan väriryhmittäin ja numerojärjestyksessä.
Näyttelypäivän aikana tuomari arvioi noin 40 kissaa.
Ennen tuomaripöydälle menoa:
Tarkista kissasi turkki ja yleisilme: silmät, korvat ja tassut tulee olla puhtaat.
Voit tehdä kissan turkille viime hetken siistimisiä, esimerkiksi käyttää talkkia tai muita käsittelyaineita, jos tarpeen.
Tuomaripöydällä
Kun kissasi vuoro lähestyy, odota pöydän läheisyydessä. Tuomarin assistentti desinfioi pöydän jokaisen kissan jälkeen. Kissa viedään tuomarille edustavassa asennossa, jotta tuomari saa siitä ensimmäisen vaikutelman.
Tuomarin arviointi:
Tuomari tarkastelee kissaa rodun standardien mukaisesti.
Kissaa saatetaan nostella tai leikittää, jotta sen ominaisuudet näkyvät paremmin.
Omistaja varmistaa, ettei kissa hyppää pöydältä.
Arvosteluseteli:
Tuomari kirjoittaa arvosteluseteliin kirjallisen arvion kissasta ja sen tuloksesta. Jos tuomari on ulkomaalainen, arvostelu on yleensä englanniksi, mutta suomalaiset tuomarit voivat kirjoittaa myös suomeksi.
Muista:
Tuomarin arvio on aina subjektiivinen, ja mieltymykset vaihtelevat.
Älä harmistu, jos kissasi ei saa täydellisiä pisteitä – jokaisella kissalla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.
Näyttelypäivän aikana on tärkeää seurata aikataulua, pysyä joustavana ja nauttia kokemuksesta yhdessä kissasi kanssa. Seuraavassa osassa käsitellään näyttelyluokkia, titteleitä ja arvostelutulosten merkityksiä.
Arvosteluseteli Arvosteluseteli on dokumentti, johon tuomari kirjaa kirjallisesti arvionsa kissasta osa-alue kerrallaan. Vaikka pisteitä ei merkitä virallisesti näkyviin, tuomari vertaa kissaa rodun standardiin mielessään.
Arvostelusetelistä käy ilmi seuraavat tiedot:
Kissan numero
Rotu ja EMS-koodi (ilmaisee rodun ja värin)
Luokka
Sukupuoli
Syntymäaika
Tuomari ei näe kissan nimeä, omistajaa tai kasvattajaa, eikä näitä tietoja tuoda hänelle esille.
Arvosteluseteli toimitetaan tuomarilta sihteeristöön, jossa sen pohjalta laaditaan diplomi. Diplomi ja arvosteluseteli niitataan yhteen, ja sihteeristö toimittaa ne tuomareiden nimillä varustettuihin lokeroihin. Kissan omistajat voivat noutaa arvostelusetelinsä näistä lokeroista. Huomioithan, että arvostelusetelit eivät lähde jälkikäteen postitse.
Joissain näyttelyissä ruusukkeen saa hakea arvostelusetelin kanssa maksutta ruusukepöydästä, kun taas toiset näyttelyt perivät maksun. Ruusukkeiden suhteen jokaisella järjestäjällä on omat käytäntönsä.
Yksilöarvostelun jälkeen Jos kissasi väriryhmiin liittyy mahdollisuus valita värin paras (VP, englanniksi Best in Variety eli BIV), tuomari pyytää sinua usein jäämään lähialueelle odottamaan. Tällöin kissasi tulee olla lähellä tuomaripöytää valintaa varten.
Värin paras -valinnassa ei etsitä pelkästään hienointa väriä, vaan tuomari valitsee standardin mukaisimman kissan kyseisestä värityksestä.
Leikkaamattomat aikuiset, pennut ja nuoret kilpailevat yhdessä, ja leikatuilla aikuisilla on oma kilpailunsa.
Valinta edellyttää vähimmään kolme osallistujaa ryhmään (esim. kolme leikkaamatonta tai kolme leikattua aikuista).
Valinnassa kissat ovat omistajien käsissä näyttelyasennossa, ja tuomari tarkistaa ne yksitellen. Joskus kissa pyydetään vielä takaisin tuomaripöydälle.
Kun tuomari on arvioinut kissasi, hän ilmoittaa, jatkaako kissa tuomarin paras -valintaan (TP, englanniksi Nomination eli NOM). Mikäli tuomari ei mainitse tästä, assistentti ilmoittaa valittujen kissojen numerot arvosteluiden päätyttyä. On tärkeää seurata arvostelujen kulkua myös oman arvostelun jälkeen.
Tuomarin paras -valinta Tuomarin paras -valinnassa tuomari valitsee kaikista arvostelemistaan saman kategorian kissoista parhaat:
Uros
Naaras
Kastraattiuros
Kastraattinaaras
Nuori
Pentu
Nämä valitut eli nominoidut kissat etenevät Best In Show -valintaan, jossa ratkaistaan näyttelyn kauneimmat kissat.
Mikäli kissaasi ei valita värin parhaaksi eikä tuomarin parhaaksi, päiväsi ohjelma on valmis. Voit jäädä odottelemaan näyttelyn päättymistä ja viettää aikaa muiden kissaihmisten kanssa. Huomioithan, että näyttelystä saa poistua vasta, kun siihen on annettu lupa, ellei kyseessä ole drive in -näyttely.
Best In Show -valinta eli paneeli Paneelissa kilpaillaan kategorioittain:
Cornish Rex kuuluu kategoriaan 4.
Kategorioita on yhteensä neljä (1–4) sekä kotikissat.
Jokaisessa kategoriassa (lukuun ottamatta kotikissoja) valitaan paras:
Uros
Naaras
Kastraattiuros
Kastraattinaaras
Nuori
Pentu
Siitosuros
Siitosnaaras
Veteraani
Kasvattaja
Paneelissa kilpailevat kaikki tuomarin parhaat -palkinnon saaneet kissat. Yleensä paneelissa on vastakkain niin monta kissaa, kuin kyseisen kategorian tuomareita on ollut näyttelyssä.
Omistaja ei voi itse viedä kissaa paneeliin, vaan kissa toimitetaan koontialueelle, jossa assistentti esittelee sen tuomareille. Paneelialueelle meneminen on kielletty omistajilta.
Paneelissa tuomarit tarkastelevat assistenttien esittelemät kissat ja antavat äänensä suosikkikissalleen. Paneelijuontaja kuuluttaa voittajakissan, jonka omistaja voi tämän jälkeen noutaa.
Muista näyttelyssä:
Iloinen mieli ja ystävällisyys ovat tärkeää.
Huolehdi omien sotkujesi siivoamisesta.