kuulumisia

29.10.2022

Muuttoviikko!

Viimeisen viikon aikana suurin osa pennuista on muuttanut uusiin koteihin. Ensin lähti Onni ja Taika. Eilen ja tänään muuttivat Lumi ja Valo. Koti on tosiaan hiljentynyt. Tuuli, joka jää meille ja Loisto on vielä jonkun aikaa meillä. Loistollekin alkaa koti olla tiedossa. Ihanaa kuulla pentujen kuulumisia uusista kodeista.

Kuulumisten päivitys tulee tietysti vähenemään, mutta kerron välillä mitä Tuulille ja Unnalle kuuluu. Seuraa meitä instagramissa norwegianforestcat_sisters niin näet meidän kissalassa tapahtuu.

20.10.2022

Kolme kuukautta!

Pennut ovat nyt 12 viikkoisia ja luovutusikäisiä. Huomenna mennään tehosterokotuksille ja eläinlääkäri tarkastaa pennut. Sunnuntaina ensimmäinen pentu muuttaa uuteen kotiin ja ensi viikolla muut. Taitaa koti hiljentyä pikkuhiljaa. Aika on mennyt pentujen kanssa aivan liian nopeasti. Viimeiset viikot ovat olleet hurjan vauhdikkaita eikä perässä meinaa pysyä. Pennut karkaavat koko ajan ulkoeteiseen, vessaan ja kodinhoitohuoneeseen, missä on myös sauna ja pääsy ulkotarhaan. Hiki siinä tulee, kun ennen töihin lähtöä paimentaa pentuja pois milloin mistäkin - ja muutaman kerran myöhästytty työvuorosta.

Pennut ovat olleet muutamia kertoja ulkotarhassa. Voi sitä iloa ja tutkimista. Uusia hajuja paljon ja vähän pelottavia tasoja. Valo poika osaa kulkea jo kissanluukusta!

Aamut alkavat pentujen hepulilla ja päivä päättyy iltahepuleihin. Yöllä välillä kuuluu kuin pieni norsulauma juoksee pitkin alakertaa. Osaa pennut olla aika suloisia ja ihania. Ei tarvitse nukkua yksin päiväunia, kun aina joku pennuista löytää viereen nukkumaan. Läppäri on suosittu paikka tulla istumaan ja hakemaan huomiota. Leikkiessä kiivetään palvelijoiden syliin.

Ruokaa menee valtava määrä! Kipot on koko ajan tyhjiä ja joku on aina vailla ruokaa. Painot ovat nousseet hienosti jokaisella. Syntyessään pentueen suurin oli Tuuli ja pienin Taika. Vieläkin mennään samoilla linjoilla - Taika on pienin ja Tuuli suurimmasta päästä, pojat Onni ja Valo ovat kirineet painossa ylöspäin. Pennut ovat tottuneet syömään monenlaista ruokaa - seitiä, jauhelihaa, possun sydäntä, erilaisia raksuja ja teollista märkäruokaa.

Ollaan harjoiteltu kynsien leikkaamista, siinä onkin haastetta aloittavalle kasvattajalle. Turkin harjausta on opeteltu, joidenkin mielestä kampaa ja harjaa pitää purra, mutta palkitsemisella oppivat pikkuhiljaa.

12.10.2022

11 viikkoa.

Miten viikot menevät näin nopeasti?! Tuntuu, että juurihan pennut syntyivät ja nyt ollaan jo ihan lähellä luovutusikää! Pennut ovat olleet nyt koko ajan alakerrassa vapaasti. Ensimmäinen yö vähän jännitti, että kuinka moni tulee sänkyyn ja herääkö siihen. No, kyllähän siihen heräsi, kun ihmisten varpaita pureskellaan! Osa tulee ihan viereen nukkumaan ja päällä kävellään. Ihana kehräys kuuluu pitkin yötä, kun hakevat lämpöä ihmisistä.

Pennut pääsivät tänään ensimmäistä kertaa ulkotarhaan. Ensimmäisenä tutustumassa oli Valo, joka on yksi rohkeimmista tässä pentueessa. Toiset tulivat perässä, kun takaovi oli auki tarhaan. Aurinko paistoi ja pieni tuulen tuiverrus kävi. Aluksi pennut ihmettelivät ja lähtivät tutkimaan rohkeasti tarhan paikkoja. Hetken päästä siellä kuljettiin häntä pystyssä. Isotkin kissat tulivat katsomaan ja näyttämään miten tarhassa ollaan.

Unnalla on jännä tapa kouluttaa pentuja. Kun pennut vielä nukkuvat, niin Unna alkaa naukumaan oven edessä missä säilytetään perhoslelua. Saadessaan perhoslelun jatkaa naukumista niin kauan kunnes pennut heräävät ja alkavat leikkimään. Sitten Unna rauhoittuu paikalleen ja jää katsomaan pentujen leikkimistä.

3.10.2022

Kohta 10 viikkoa.

Aika menee pentujen kanssa hurjaa vauhtia! Viime viikon lopussa käytiin rokotuksilla ja saivat mikrosirut. Eläinlääkäriin on noin puolen tunnin ajomatka ja matka sujui hienosti. Vain pari kertaa takapenkiltä kuuluu naukumista. Eläinlääkärissä oli vähän jännittävää ja pelottavaa. Toiset reagoi rokotukseen herkemmin kuin toiset. Mikrosirun kanssa oli sama juttu.

Kotona riittää vauhtia. Pennut saavat olla alakerrassa vapaana. Valo ja Tuuli ovat nyt keksineet yläkertaan menevät rappuset ja sinne ovat menneet heti kuin ehtivät. Jouduimme nyt laittamaan rappuset "kiinni" ettei satu mitään. Pennut osaavat jo hyppiä hienosti tasoille, tuolille ja kissapuuhun todella näppärästi ja nopeasti. Saalistustaidot ja leikkiminen kehittyy koko ajan. Parasta on hieman kahiseva huiskulelu sekä Unnan suosikki, perhoslelu. Myös palloradan äärellä pennut viihtyvät pitkään.

Ruoka maistuu hyvin ja pennut painavat nyt noin 1200-1300g. Ollaan annettu erilaisia pennuille tarkoitettuja ruokia sekä jauhelihaa ja seitiä laktoosittoman kermaviilin kanssa.

Kodin isommat kissat, Astra ja Aurora alkavat pikkuhiljaa tottumaan pentujen touhuun. Aurora on kaveerannut pentujen kanssa jo pidempään, mutta Astra lähtee usein karkuun tarhaan. Unna paimentaa pentuja ja viihtyy itsekin paljon tarhassa.


23.9.2022

Kaksi kuukautta!

Pennut ovat täyttäneet nyt kahdeksan viikkoa. Miten aika on mennyt nopeasti? Päivisin pennut ovat talon alakerrassa. Saavat siis vapaasti liikkua tupakeittiön, eteisin ja kahden huoneen välillä. Yläkertaan menevät rappuset eivät onneksi (vielä) ole kiinnostaneet kovin paljon. Yöaikaan pennut siirretaan pentuhuoneeseen, missä on hiekkalaatikko, ruokaa ja vettä tarjolla koko ajan. Myös emo käy välillä pentuhuoneessa yöaikaan, mutta ei viihdy siellä enää niin paljon.

Rokotuksille ja sirutuksille mennään 9.viikon ikäisenä. Matolääkkeen antaminen oli melko haastavaa, mutta onneksi kahden palvelijan avuin ne saatiin annettua. Tänään kynsien leikkaaminen onnistui ensimmäistä kertaa kaikilta. Pennut olivat unessa, kun otin pennun vuoronperään syliin ja leikkasin kynnet. Eivät olleet moksiskaan, kun olivat niin unisia.

Vauhtia siis riittää. Imuriin on totuteltu ja erilaiseen musiikkiin. Vieraita käy viikottain katsomassa ja leikkittämässä pentuja. Jännittävää huomata miten erilaisia ovat luonteeltaan. Revontulen Valo on rohkea poika. Ensimmäisenä on karkaamassa ulkoeteiseen tai saunatilaan, kun vain ovi on auki hetken. Tunturin Tuuli on innokas leikkimään ja rohkea kiipeilijä. Ruskan Loisto seuraa ensin toisten leikkejä ja sitten vasta tulee mukaan. Nietosten Lumi juttelee paljon ja tulee mielellään siliteltäväksi, tykkää olla lähellä ihmistä. Keskiyön Taika on ihmisrakas, tulee ihan viereen nukkumaan ja saattaa tulla syliinkin. Lemmenjoen Onni on myös rohkea poika ja innokkaana leikkii palloradalla.

Unna emo kouluttaa pentuja välillä aika hurjan näköisesti, mutta ilmeisesti on ihan tyypillistä toimintaa emolle. Meille ihmisille kaikki on uutta ja on mahtavaa, että voi kysyä muilta kissankasvattajilta opastusta ja neuvoa.

17.9.2022

Vauhti kiihtyy päivä päivältä!

Pennut ovat nyt seitsemän viikon ikäisiä. Syövät pennuille tarkoitettua ruokaa hyvällä ruokahalulla. Jauheliha kermaviilillä on suurta herkkua. Ruuan joukkoon laitetaan maitohappobakteerijauhetta, että suolisto pysyy kunnossa. Osa pennuista on oppinut syömään nappuloita. Pennut ovat hienosti oppineet käymään jo aikuisten hiekkalaatikolla. Välillä kuitenkin vahinkopissejä löytyy milloin mistäkin.

Muutamana päivänä ovat päässeet pois pentuhuoneesta ja valvotusti ovat talon alakerrassa. Kovasti harjoittelevat kiipeilyä mihin vain kynnet tarttuvat kiinni. Leikkien ja syömisen jälkeen nukutaan siinä missä on hyvä olla: sohvalla, pesässä, keittiön tuolilla tai palvelijoiden jalan päällä. Huiskuleikit ovat jännittäviä! Pennuista lähtee aikamoinen tömistely, kun innostuvat juoksemaan. Perheen muut kissat Astra ja Aurora ovat välillä ihmeissään pentujen kulkemisesta. Astra sähisee ja murisee aika usein, mutta Aurora on pennut jo hyväksynyt ja antaa syödä myös samasta ruokakupista.

Pentukyselyitä on tullut muutamia ja toivottavasti lähiviikkojen aikana kodit varmistuvat jokaiselle. Vielä ei olla päätetty kuka jää kotiin, mutta sen aika tulee varmasti pian.

Mikä on yllättänyt? Se miten paljon pennut syö, kakkaa ja ääntelevät kovasti! Parhaimmillaan on pitänyt siivota hiekka-astiat kolme kertaa päivässä. Ruokalautanen tyhjenee parissa minuutissa, kun kaikki kuusi on syömässä. Pentujen äänimaailma on hyvin erilainen kuin aikuisilla kissoilla. Välillä kuulostaa, että jollain on kauhea hätä, vaikka siellä vain painitaan. Herkkuruoan äärellä ovat myös oppineet sähisemään ja murisemaan, jos joku tulee liian lähelle.


1.9.2022

Pennut viisi viikkoisia.

Viimeisen viikon aikana pennuille on tullut paljon uusia taitoja. Nyt on oppineet käymään hiekkalaatikolla ja syövät jauhelihaa sekä pateeta. On yksi pentu päässyt maistelemaan myös tonnikalaa emon kupista. Kuivamuona ei ole vielä kelvannut, vaikka pentunappulaa on ollut tarjolla. Myös kananmunan keltuainen on herkkua.

Vauhtia on tullut lisää! Pennut juoksevat hurjaa vauhtia ja heti kun palvelijoiden silmä välttää, niin juoksevat pentuhuoneesta pois. Huiskulelut jo kiinnostaa ja sillä saa hyvin pennun huomion.

Muutamia pentukyselyitä on tullut. En kuitenkaan tee vielä varauksia pennuista, mutta mielelläni juttelen pentutoiveista.

24.8.2022

Aika menee hurjaa vauhtia pentujen kanssa. Tällä viikolla pennut täyttävät jo kuukauden!

Osa pennuista oli lisämaidon tarpeeksi ensimmäisinä päivinä, kun paino ei lähtenyt kunnolla nousuun. Nyt pienimmät pennut ovat ottaneet muita kiinni painon kanssa eikä lisämaidolle ole ollut enää tarvetta.

Silmät aukesivat viikon ikäisinä ja vauhti on lisääntynyt hurjaa vauhtia. Viimeisen viikon aikana pennuille on tarjottu pateeta ja muutama on rohkaistunut syömään. Hiekkalaatikolle (kaurahiutale) menoa on harjoiteltu viime päivinä. Pentujen kynnet ovat kasvaneet ja niiden leikkaaminen oma haasteensa.

Unna hoitaa pentuja hienosti. Maitobaarilla on ruuhkaa ja parhaista nisistä käydään hurjan kuuloista ja näköistä taistelua. Helteet ovat onneksi takana, sillä Unna kantoi pentuja viileämpään paikkaan.

31.7.2022

Pennut ovat syntyneet! Lue lisää klikkaamalla tästä.

Unna aloitti synnytyksen keskiviikko iltana 27.7. Ensimmäinen pentu syntyi klo 23.41 ja kuudes syntyi aamulla klo 6.45. Synnytys kesti pitkään ja kaksi pentua tuli n. tunnin sisällä ja sitten Unna piti taukoa. Meille ihmisille synnytys oli hyvin jännittävää ja onneksi saimme paikalle kaksi kokenutta kissakätilöä, jotka auttoivat, opastivat ja valvoivat meidän kanssa aamuun asti. Olin tehnyt jo etukäteen whatsapp ryhmän, jossa olen saanut koko ajan etätukea. Olen saanut kysyä ryhmässä ihan mitä vain ja vastauksia olen saanut nopeasti. Tämä tuki on ollut erittäin tärkeää aloittavalle kasvattajalle. Ei ole tarvinnut itsekseen miettiä ja pähkäillä jotain asiaa vaan rohkeasti kysynyt, jos jokin on mielen päällä.

Pennut ovat nyt 3 päivän ikäisiä. Painoa seurataan aamuin ja illoin. Toisille painoa on tullut paremmin kuin toisille ja pari pentua on saanut lisämaitoa. Pennut ovat tosi terhakoita! Vipinää emon maitobaarissa riittää ja jokainen etsii parasta nisää. Unna on hoitanut pentuja hienosti ja pesäpaikkaa on ehditty jo vaihtaa pariinkin kertaan.

Päivittelen tänne kuulumisia ja muistathan seurata kissalan sivuja myös facebookissa. Instagramiin ja TikTokiin (nfo_sisters nimellä) laitan myös videoita jatkossa.

24.7.2022

Unnan tiineys on sujunut hyvin. Paino on noussut tasaiseen tahtiin ja sitä on tullut lisää reilun kilon verran. Lue lisää klikkaamalla tästä.

Vatsa on pyöristynyt hurjasti ja ruokahalu on ollut koko ajan hyvä. Unna on syönyt koko ajan RC:n Queen nappulaa sekä märkäruoista pennuille tarkoitettuja ruokia. Myös katkaravut, kananmunan keltuainen ja kuivattu kanan sydän maistuvat erittäin hyvin. Ruokahetkiä on useita kertoja päivässä ja syö kerrallaan pieniä määriä.

Lempipaikkoja nukkumiseen on löytynyt saunan lattialta, sängyn alta ja takan päältä. Myös kissatarha on hyvä paikka lepäilyyn. Leikkiminen kiinnostaa, mutta ei jaksa juosta niin paljon. Valjaat alkavat olla aika tiukat, mutta ulos on välillä päästävä tarkistamaan oma reviiri. Enää ei joka päivä käydä Unnan kanssa ulkona, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin. Ulkona pitää päästä tutkimaan aina samat paikat talon ympäriltä. Usein jäädään paikalleen katsomaan maisemia ja haistelemaan ilmaa.

Kävimme tiineysröntgenissä pari päivää sitten. Unna on helppo matkustaja eikä vaikuttanut stressaavaan automatkaa ja käyntiä eläinlääkärissä. Röntgenkuvassa näkyy kuuden pennun luut. Ainakin nyt osaa varautua tähän määrään synnytyksessä. Laskettu aika (65vrk) on tasan viikon päästä. Me palvelijat olemme jo varautuneet hankkimalla tarvikkeita synnytystä varten. Kissahuone täytyy vielä järjestellä ja siivota. Synnytyslaatikko ei näytä Unnaa yhtään kiinnostavan, vaikka monta kertaa on viety sinne.